TESK: 20 bin fotoğrafçının kapısına kilit vurulacak

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ehliyet ve kimlik yenilenmesi sebebiyle nüfus ve emniyet müdürlükleri ile trafik şube müdürlüklerinin adeta fotoğraf stüdyosu gibi çalışmaya başladığını belirterek, daha önce tapu dairelerinde uygulamaya konulan sistemin genişletilmesinin, "ülke genelindeki 20 bin fotoğrafçı esnafının kapısına kilit vuracağı" anlamına geleceğini savundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2013 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TESK: 20 bin fotoğrafçının kapısına kilit vurulacak

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, bazı fotoğrafçı esnaf temsilcilerinin kendisini ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ziyaret ederek, sorunlarını ilettiklerini ifade etti.

Devlet kanalıyla kurulmuş olan fotoğraf çekim kabinlerinin, tapu müdürlüklerine ve emniyet pasaport şubelerinde vesikalık fotoğraf hizmeti vermeye başladığına işaret eden Palandöken, fotoğrafçı esnafının en önemli gelir kaynağı olan vesikalık fotoğraf çekim hizmetinin bu sayede bitmek üzere olduğunu bildirdi.

Bununla birlikte, düğün salonları sahipleri veya işleticilerinin de ustalık belgesi olmadan fotoğraf ve video çekim işlerini kendi bünyelerinde kurdukları stüdyolarda yaptıklarını aktaran Palandöken, şunları kaydetti:

"Buna paralel internet üzerinden müşteri bulanlar da var. Yani ustalık ve vergi kaydı olmayan kendini fotoğrafçı diye tanıtan birçok kişi düğün, nişan, doğum gibi açık havada ve sosyal aktivitelerde çok büyük vaatlerle büyük paralarla fotoğraf çekimi yapıyorlar. Şimdi ise kimlik ve ehliyetlerin yeni yılda yenilenecek olması sebebiyle nüfus müdürlükleri ile emniyet pasaport ve trafik şubelerinde fotoğraf çekilmesine yönelik hummalı bir hazırlık var. Çalışamaz hale gelen esnafımız dükkanını kapatmak zorunda kalıyor. Yaklaşık 20 bin fotoğrafçı esnaf ve iş yerlerinde istihdam edilen birçok çalışan ve personel de bu durumdan olumsuz etkilenerek işsizler ordusuna katılacaklardır. Türkiye genelinde aileleri ve çalışanları ile 100 binleri bulan fotoğrafçının mağduriyeti söz konusudur. İşsizler ordusuna yeni katılımlar olmaması için devlet eliyle kurulan fotoğraf kabin ve stüdyoları kaldırılmalı ve korsana karşı acilen önlemler alınmalıdır.

Bu yıl ortaokul ve liselere yeni başlayan yaklaşık 7 milyon öğrenciden vesikalık resim istenmedi. Yenilenen çipli pasaportların değişiminde de fotoğrafları ilgili kamu kurumları çekiyor. Yeni yılda ehliyet ve kimlik yenilenmesi sebebiyle nüfus ile emniyet müdürlükleri ve trafik şube müdürlükleri adeta fotoğraf stüdyosu gibi çalışmaya başladı. Daha önce tapu dairelerinde uygulamaya konulan sistemin genişletilmesi ülke genelinde bulunan 20 bin fotoğrafçı esnafının kapısına kilit vuracağı anlamına gelir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber